loopgroep beilen bodywalk beilen


Verslagen 2012Klimpark Grolloo
Dam tot Damloop
Run van Winschoten
 Slachtemarathon
Boerenloop Abbega
Zwolse BosloopKlimpark Grolloo op 30 september
(Harrie van Os)

Fotoverslag


Op deze prachtige, frisse, maar vooral vroege (8.50 uur) zondagmorgen verzamelden 24 avonturiers zich bij Vitesse. Alle aanwezigen waren enthousiast en hadden er zin in. Het vertrek was om 9.00 uur gepland, maar er ontbrak er nog één. Jan Krol racete even terug naar z'n buurman Bé Jager die nog lekker op 1 oor bleek te liggen. Hij zal zelden zo snel aangekleed zijn, want om 9.10 arriveerde Jan met de 'uitgeslapen' Bé op het parkeerterrein. Hilariteit alom want tot overmaat van ramp waren de batterijen van Bé's hoorapparaat ook nog leeg. Afijn, vervolgens gingen we carpoolend naar Grolloo. Daar aangekomen konden we gelijk op het buitenterras in de zon plaatsnemen. Om een beetje te bekomen/wakker worden hebben we eerst lekker koffie of thee met een plak cake gekregen.

We zaten heerlijk uit de wind, het voelde aan als vakantie ( ja, ja, toen nog wel.). Toen kwam Jacob, onze deskundige en vriendelijke begeleider van Joytime, en nam ons mee voor de instructies en het 'aantrekken' van het veiligheidstuigje. Dikke pret om en met elkaar om te zien hoe we stonden te klungelen om een tuig aan te trekken (nietwaar Judith??). Vervolgens kwam het eerste serieuze werk: uitleg van het tuig met de zekeringen en kabels. Toen iedereen snapte wat de bedoeling was liepen we naar het oefenparkoers. Er zijn er 2 opgebouwd om alle variëteiten van het klim-, klauter- en tokkelwerk op lage hoogte te oefenen. Na goedkeuring van Jacob werden we de bomen in gedirigeerd. Er was keuze uit 5 in moeilijkheidsgraad verschillende parkoersen; van redelijk eenvoudig en laag tot pittig en hoog.

Eenmaal in de bomen kwam de ware aard van menigeen naar boven: de oeoeoeoe's, ooooo's en de aaaaaaa's waren niet van de lucht. Veel gelach, gesteun en gekreun ( niet iedereen was nog 20..), er werd geslingerd en geklauterd en aan het eind van zo'n trajekt kwam de ultieme beloning: tokkelen over soms wel een afstand van meer dan 100 meter. Vooral die over de plas was erg lang en snel. Iedereen was het erover eens: dit was gewoon SUPER! Er waren een paar dames die uiteindelijk toch maar niet de bomen in durfden; ze vonden het iets te hoog. Zelf heb ik ook last van hoogtevrees, maar heb geen tijd gehad om daar aan te denken, want je bent met heel andere zaken bezig: zekeren, ander anker zekeren, stap voor stap omhoog of naar de andere kant over palen, door netten, op een ton. De diversiteit van klimmaterieel was enorm.

ongelukje
Niet iedereen kwam ongeschonden uit de strijd...

Het tafereel vanaf de grond bekijken was ook spectaculair, iedereen zo enthousiast bezig zien. Al met al waren die twee uur zo voorbij. Lunchtijd naderde en dat was maar goed ook, want menigeen had toch behoorlijk trek gekregen. Eenmaal terug bij het begin hebben we eerst alle veiligheidstuig weer afgedaan om vervolgens te gaan genieten van een heerlijke picknicklunch. Opnieuw op het terras in de zon smikkelend van de diverse broodjes. Natuurlijk veel nagepraat over ieders belevenissen en ook weer veel gelachen. Tot slot nog een dankwoord van de commissie aan de deelnemers voor hun atletische capriolen en getoonde souplesse. Daarna was het weer tijd om terug te gaan naar Beilen. Dit uitje zal ons nog lang heugen. Tot de volgende keer!

Dam tot Dam Loop op zondag 23 september 2012
(Jan Uiterwijk)

Sponsorloop voor het goede doel
Zondag 23 september voor de 1e keer aan de Dam Tot Dam loop meegedaan.
Normaal zou ik daar niet aan meedoen, maar wij (Adri en ik) werden uitgenodigd om mee te lopen voor het goede doel en dat is G.I.S.T. Dat is een darmkanker (zie www.stichtinggist.nl). De eigenaresse van het landgoed waar wij wonen heeft dat van dichtbij meegemaakt (haar man is er aan overleden) en dus “moesten” wij als ervaren lopers ook mee doen.
Geen idee hoe dat gaat met 50.000 andere lopers, dus voor achten in de auto naar Zaandam en dat deden we via de Dijk want dat was de snelste weg volgens de routeplanner. Toch nog zo’n 160 km… In Zaandam direct een plek kunnen vinden voor de auto dus dat viel al mee, met de pendelbus naar het V.I.P.-dorp om de tassen achter te laten in de tent van RABO Private Equity en niet, wat ons was verteld door de “bazin”, RABO International, dat was een andere groep. Daarna naar pendelbus die ons naar de Hoofdstad van het land bracht.

Gisteren alvast oude sportkleren bij HET GOED gehaald om achter te laten in Amsterdam, zodat we niet met het gedoe te maken hadden om kledingtassen te moeten afgeven en weer op te halen. (Slim hé). In het startvak aangekomen een praatje gemaakt met andere lopers van de groep. Wij hadden ook een bekende Nederlander in de groep namelijk Maurits van Oranje. Verder heel gewoon.

Het startschot werd gegeven door Ronald de Boer (en niet door Edwin Everts zoals sommige lopers opmerkten) en daarna ben ik er als een haas van doorgegaan om niet in de massa te blijven hangen. Ging goed want de IJ-tunnel kwam al snel na de start en daar flink wat ruimte om tempo te maken. Verderop was dat niet zo gemakkelijk want de weg was daar smaller en er liepen al heel wat joggers op de weg die niet altijd naar rechts gaan, maar dat hoort bij zo'n loop. Onderweg veel toeschouwers, veel muziek, halve meloenen (hoe je die tijdens ’t lopen weg moet krijgen is mij een raadsel) en veel waterposten.

Over de finishlijn gekomen naar het V.I.P.-dorp gegaan (tent van RABO Private Equity) en daar waren een paar andere mensen op de massagetafel, dus eerst maar opfrissen in het zwembad. En opfrissen ging goed want het was koud water wat naar beneden kwam. Eén geluk: het leek wel korfbal ….. eindelijk gemengd douchen. Jippie, a dream came true, maar met dat koude water was er niet zoveel verschil ... Terug in de tent lekker laten masseren aan een oude blessure opgelopen in Praag een paar jaar geleden (de oude garde weet dat vast nog wel) en toen wachten op de rest van de groep.

Nog wat nagepraat hebbende de terugweg weer aanvaard tegen half vier. Goede organisatie, mooi weer, wachten viel reuze mee, maar denk niet dat wij daar nog weer heen gaan om mee te doen. O ja, de tijd die ik gelopen heb over de 10 EM is 1.09.53.

Groeten van Jan Uiterwijk (+ Adri) vanaf de Eese.

Run van Winschoten 2012
(Frank Ottenhof)

Dit jaar waren we, na enige jaren afwezigheid, al weer voor de derde keer op rij van de partij op de jaarlijkse Run van Winschoten. Zoals ieder jaar heeft het samenstellen van een team de nodige voeten in de aarde. We begonnen met een reservelijst van twee man (jawel) en tijdens de run waren we op het juiste aantal. (Vorig jaar was ik een van de afvallers en als er al vroeg voor een loop als dit opgegeven wordt kan er altijd iets gebeuren).

Hoe dan ook na het een en ander aan mailen en bellen was er een tiental zodat iedereen zich voor de volle honderd procent kon gaan geven op zijn 10 km.
Wij, Marco en ik waren op de dag des onheils mooi op tijd aanwezig zodat we de opbouw van een aantal overige teams gade konden slaan. Het is wel verwonderlijk wat sommige teams allemaal nodig hebben om de run te volbrengen. Een beetje team heeft al gauw een koelkast staan en ja daar heb je wel stroom voor nodig. Aha de aggregaat biedt dan uitkomst. Dit gaat wel een beetje te koste van de feestvreugde. Daar komt nog bij dat niemand zijn eigen aggregaat bij zichzelf in de tent zet maar het liefst zo dicht mogelijk bij de buren. Wel mooi om naar te kijken hoe een en ander zich zo ontwikkeld.

Ruim op tijd hadden we onze boel in kannen en kruiken. Marco zou als eerste lopen en ik als tweede. De nummers waren (bij ons) opgespeld en na het warmlopen ging Marco maar eens richting startvak. Echter, die was met drie minuten voor het startschot al weer terug bij de tent. We hadden het verkeerde nummer opgespeld. Het eerste nummer moest op een 1 eindigen en niet op een 0 (dat is dan het laatste nummer). Oh jee PANIEK. Marco vlug mijn (voor hem veel te grote) shirt aan en weer als een speer terug om te starten. Dat begon goed.
Het probleem was nu dat ik geen groen clubshirt meer had (want ik ging niet in het shirt van Macro passen) en Gea (de derde loper) had mij nog niet zo vaak gezien. Hierdoor ontstond er toch nog enige onzekerheid bij het verloop van de run.
Rare jongens (en meisjes) trouwens die hardlopers. Is het eindelijk een beetje fatsoenlijk weer (graadje of 25, zonnetje, niet te veel wind) is het weer wéér niet goed. Rond het basiskamp was het dan ook een constant zacht zoemen van klachten wat betreft het weer.

Het parcours in Winschoten is ook een beetje eigenaardig. Ik heb (in de vier keer dat ik hem gelopen heb) nog nooit iemand een toptijd horen lopen en het is niet duidelijk waar dit aan ligt. Ook dit jaar moest er door allen weer hard gewerkt worden om mooie tijden te lopen. De organisatie van de run is wel goed en het is inmiddels mogelijk om direct op internet de verrichtingen van het team te volgen. Deze worden gedurende de run direct online gezet en met alle moderne hulpmiddelen kan dan direct gevolgd worden hoe ons team er voor stond. We konden nu dan ook keurig zien dat de looptijd van Harrie niet geregistreerd was waardoor we op een gegeven moment op de 146e plaatst stonden. Na dit kenbaar gemaakt te hebben bij de wedstrijdcommissie (want het gaat uiteraard niet alleen om meedoen), is dit later op de dag gecorrigeerd en konden we vaststellen dat ons team uiteindelijk op een keurige 26e plaats overall is geëindigd.

Volgend jaar weer.
Namens de organisatie van de run in 2012
Frank Ottenhof
Slachtemarathon op zaterdag 16 juni 2012
(Frank Ottenhof)

Na jaren maar wat aanmodderen moest het er toch maar eens van komen. Een grote loop. Begin dit jaar heb ik het besluit genomen een marathon te lopen (want waarom beginnen met een halve?). Een schema opzoeken op internet en vervolgens maar eens een wedstrijd kiezen.
slachtemarathon
Nou ben ik niet van de grote evenementen dus de keus was gevallen op een loopje in Friesland en dan geen rondje, maar van A naar B. Ben ik zondags weer eens op de training en vertel Pieter waar ik ga lopen. vraagt hij aan me of ik weet hoe laat deze marathon start. Nee geen idee. Nou die start dus om half zeven des ochtends.
De volgende verrassing was ook nog dat er ook nog 13000 kuierders (wandelaars en de hardlopers zijn dan hurddravers) meedoen, dus mijn plannetje van een kleine bescheiden loop was nu echt overboord. Omdat mijn schema vast lag (want zo'n neuroot ben ik dan wel weer) toch maar doorgaan met de voorbereidingen. Lopen, lopen, lopen...
Na de 'vele, vele, vele' maanden voorbereiding (vier maanden) was zaterdag 16 juni de grote dag. Via via konden we bij de moeder van een vriend van een vriend slapen in Raerd op 500 m van de start. Na een (te) korte nacht in een ietwat doorgezakt bed werden we (mijn vrouw was mee voor de verzorging) om vijf uur wakker terwijl de regen met bakken naar beneden kwam. Deze signalen volkomen negerend het ontbijt wegwerkend werd het zowaar droog en liep de interne spanning langzaam op.
Even iets over de Slachtemarathon. Deze wandel- en hardlooptocht wordt eens in de vier jaar georganiseerd en loopt van Raerd naar Oosterbierum of andersom (om en om loop je van oost naar west of van west naar oost) door atletiekvereniging Horror (zou al een signaal moeten zijn geweest tijdens het inschrijven). De route loopt over de oude Slachtedijk die in de afgelopen jaren steeds meer toegankelijk is gemaakt. Zo is vijf jaar geleden de loopbrug over de A31 geplaatst waarover later meer. Met deze brug is de route vanaf Raerd tot aan de Waddenzee aaneengesloten voor wandelaars.
De route is deze dag volledig afgesloten voor verkeer en loopt dus over de Slachtedijk die werkelijk mooi door het toch wel vlakke Friese landschap meandert. Het voordeel is dat je iedereen voor je ziet lopen, het nadeel is dat je ook erg goed kan zien dat je je doel beslist niet in een rechte lijn bereikt.
Onderweg kom je nog wel even over drie onverharde dijkvakken die door de voorgaande weersomstandigheden een enigszins negatief effect hadden op het looptempo. Het weer was goed - 14-150 bewolkt, een straffe wind schuin achter en af en toe wat water uit de lucht - maar het had ook 300 kunnen zijn en wind tegen dus we hadden niets te klagen. Alle omstandigheden waren dus aanwezig voor een toptijd.
Op kilometer 37 komt dan de brug over de A31. In het boekje, dat je als loper kreeg toegestuurd werd al geadviseerd deze niet op en af te rennen. Nou dat kon ik ook niet maar dat kan ook niet. Wat een lelijke pukkel nog even. En dan de laatste 7 km. Alleen maar rennen zat er toen sowieso niet meer in dus beetje wandelen/beetje rennen. Het zonnetje brak nu door en op het einde toch nog ergens een sprintje vandaan gehaald (want als mensen staan te kijken heb je toch nog wat extra energie ik denk in de linkerkuit zitten).
Helaas echter, die toptijd zat er niet in. Tijdens de voorbereidingen had ik het in de lange trainingen al moeilijk, maar al mijn familie en vrienden hadden er vertrouwen in (die kan je dus ook niet vertrouwen) en er werd gezegd dat "als je eenmaal in zo een grote groep loopt gaat het vanzelf". Nou, dat klopt ook niet.
Na een enigszins teleurstellende tijd van (ik durf het bijna niet te vertellen maar ja alles staat toch op internet) 4:15 kwam ik volkomen gesloopt over die finish. Ga nu een nieuw schema zoeken voor de volgende (heb nog niets tegen mijn vrouw gezegd maar dat komt nog wel) want het smaakt wel naar meer. Zal me ook weer wat meer op de training melden want je maakt wel veel kilometers alleen zo.
Boerenloop te Abbega 9 juni 2012
(Jan Uiterwijk)

De hel van Sud-West Fryslân oftewel de Boerenloop te Abbega

klompjes
Zaterdag 9 juni kan de boeken ingaan als de slechtste dag van het jaar (tot nu toe).
Denk je van tevoren: juni dus zomerse waarden, maar Sud-West Fryslân kent dat niet.
Niks geen zomer, maar hartje herfst met bijna stormachtige rukwinden van voor, van achter, van links en ook van rechts en natuurlijk regen want anders is het geen herfst. Onderweg verschillende omgewaaide afzethekken gezien.
Op de radio zeggen ze ‘s morgens nog dat het een graad of 17 zal worden maar ja, ze zitten wel eens vaker naast de goede voorspelling dus was het in Sud-West Fryslân maar een graad of 10. Brrrr.
Aan de kust een stormachtige wind; nooit geweten dat Abbega aan de kust ligt.
Wel een mooie route met de volgende wel klinkende namen: Moarrawei, Abbegeasterketting, Sitingawei, Rige, Nessenwei, Pytsjepolle, Easthim, Nijesyl, Pikedyk, Pikesyl en Twiska. Wat ’t allemaal betekent, mag Joost weten of toch maar aanmelden voor de cursus Fries. Dat kan nu nog, want straks wordt de opleiding in Groningen opgeheven, nou ja, gaat op in de richting Europese kleine talen of zo. Kregen we vorig jaar nog een doosje eieren en denk je dit jaar geen eieren te hoeven kopen op zaterdag, mis. Aandenken, zie boven. En met die draaikroondopjes van tegenwoordig is dat ook niet nodig.
Zelfs de tijdwaarneming had last van de harde wind want er zijn 8 personen in dezelfde tijd over de finish gekomen.Maar ik liep niet in een groep en de man voor mij ook niet.
Mijn tijd over de 10 km is 42.28 en die heb ik op de finishklok gezien toen ik over de finish kwam.
Dit is een verslag van Jan van de Eese.

Zwolse Bosloop in Heerde op zaterdag 21 januari 2012
(Jan Uiterwijk)

De kop is er af

De eerste loop hebben we weer gehad en dat net als vorig jaar. Nu ook weer de Zwolse Bosloop in Heerde die georganiseerd wordt door de Gemzen. Mooie loop (volgens sommige lopers wel zwaar door de glooiingen in het parcours) met veel deelname. Op tijd op pad want vorig jaar stond er een file dus geen risico, maar we konden gewoon door rijden.

Tijdens het inlopen plotseling: he Jan en he Adri (mijn vriendin) wat schetst onze verbazing….nog meer lopers van de Loopgroep namelijk de Familie van Os en Jan Roeles. Heb ik waarschijnlijk warm gemaakt met mijn verhalen over de mooie omgeving enz. Even bijkletsen en toen ..hup de lanen in en het bos door.

Tijdens het lopen oren en ogen open houden.. pas op je veter zit los!.. ja dat weet hij al... veel blikjes en plastic flessen langs het pad en veel brandhout (komt misschien nog wel van pas). Niet koud om te lopen dus weer teveel kleren aan want het bleef gelukkig droog, wel wat meer wind dan vorig jaar.

hardloopmixDe tijden van de Loopgroep lopers over de 10 km : Jan Uiterwijk 42.48, Jan Roeles 43.17 (kon me net niet bij blijven) en Harry van Os 45.48. Er was alleen maar een prijsuitreiking voor de 1e drie en daar waren wij niet bij. Over de 5 km heeft Pauline van Os een tijd van 31.02 gelopen. Toch jammer dat er voor de 5 km en de 10 km geen prijzen voor de verschillende leeftijden zijn.

In de kantine de herinnering ophalen en dat was een zakje hardloopmix van PUUR! de biologische sponsor. Ook de koekjes van Bolletje gingen er in als zoete koekjes bij de koffie en bij de snert.

IJs en weder dienende hopen op nog veel loopjes dit jaar.